De gulden middenweg

Wat zijn er veel meningen over het verdienen aan hout uit  bos! Voor de één is het vanzelfsprekend en voor een ander is het vloeken in de kerk. Een krachtenveld met veel meningen, extremen, radicalen, maar ook middenpartijen. Het lijkt wel politiek.

Ik verbaas mij vooral over de extreme standpunten die worden ingenomen als het over dit onderwerp gaat. Ondanks dat het bos veel meer waarden levert dan alleen hout, levert kap en verkoop van hout input voor oneindige discussie tussen voor- en tegenstanders over het kunnen en mogen verdienen aan bos.

Wat mij zelf erg aanspreekt is het beheer van je eigen bos kunnen bekostigen met de opbrengsten uit datzelfde bos. Een krachtig, weerbaar bos is  een zekere belegging. Het levert geen spectaculaire winstpercentages op, maar wel de zekerheid dat je belegging niet minder waard wordt, zoals bij bijvoorbeeld aandelen of Bitcoin wel het geval kan zijn. Een krachtig bos zal ook op de lange termijn waarden blijven leveren, zowel in hout waarmee je je beheer kunt betalen, als in beleving of bijvoorbeeld ecologie, afhankelijk van de waarden die jij met jouw bos wilt realiseren.
Boseigenaren met een 100% focus op houtverkoop door middel van kaalkap of naaldhoutakkers, zonder oog voor de ecologie van het bos, zorgen op lange termijn niet voor een stabiele financiële drager onder het bos. Het bossysteem krijgt nooit de kans om krachtig en weerbaar te worden. Anderzijds schiet men in het natuurbeheer vaak door: een prachtig, krachtig bos, maar wel een bos dat blijvend geld kost om het te onderhouden. Wie gaat dat betalen in de toekomst? Beide uitersten lijken dan op lange termijn niet handig. Wie dan leeft, wie dan zorgt? Nee toch?

Ik hoop dat meer boseigenaren, niet alleen de “vol-gas-hout-akkerbouwers”, maar ook de “er-mag-nooit-een-boom-gekapt-worden-beheerders”, en allen die daartussenin zweven, aandacht gaan schenken aan duurzame houtproductie vanuit een natuurgericht beheer van het bosssysteem.. Ecologie en economie hebben elkaar nodig. Voor wie nieuwsgierig is naar het combineren van economie en ecologie, raad ik aan om de website van eco2eco, https://www.eco2eco.info/  eens te bezoeken. Of informeer vrijblijvend bij roy@bosbalans.nl om eens een boompje op te zetten over jouw bos en hoe de natuurlijke processen jou kunnen helpen met duurzame houtproductie.

Tussen extremen bevind zich de gulden middenweg, dat wandelt net zo prettig als in een mooi bos!

Deel dit bericht

Roy

Sparren of een boompje opzetten?
06 - 54 69 34 44
Neem contact op met Roy